1. ВІТАМІН А
Вам не вистачає його, якщо:
– на шкірі часто з’являються прищі;
– Помітно знизився апетит;
– Часом здається, що ви стали гірше бачити;
– Ви частіше застуджуєтеся;
– у вас стали утворюватися мозолі.
ХТО ВИНЕН: Занадто мало, що містять жири в вашому меню. Справа в тому, що вітамін А погано засвоюється сам по собі, необхідні жири, причому як рослинні, так і тварини.
ЩО РОБИТИ: Включіть в раціон жовто-оранжеві овочі та фрукти, ставриду, скумбрію або іншу жирну рибу, вершкове масло, молоко.
ЧЕМПІОНИ З УТРИМАННЯ вітаміну А: морква, петрушка, шпинат.
Добова ПОТРЕБА 1000 мкг.
2. Вітаміни ГРУПИ B
Вам не вистачає їх, якщо:
– страждаєте безсонням;
– волосся стало тьмяним;
– з’явився неприємний запах з рота;
– часто паморочиться і болить голова;
– з’явилася лупа;
– в куточках рота з’явилися «заїди»;
– Ви пригнічені;
– мучать запори.
ХТО ВИНЕН: Брак клітковини і, як наслідок, порушення перистальтики кишечника. Саме в ньому засвоюється вітамін В, тому будь-який збій в роботі шлунково-кишкового тракту викликає дефіцит цього вітаміну в організмі. Крім того, вітаміни групи В відповідають за стан волосся і нігтів, які, в свою чергу, першими сигналізують про його нестачу.
ЩО РОБИТИ: Включити в раціон більше злаків, хліба з борошна грубого помелу, овочів і горіхів. Вітамін В12 міститься в яловичині, свинині, молоці. Вітаміну В3 багато в м’ясі домашньої птиці, морській рибі, бобових, пшеничних проростках.
ЧЕМПІОНИ З УТРИМАННЯ ВІТАМІНІВ ГРУПИ В: пивні дріжджі, пророслі зерна пшениці, висівки, печінка.
Добова ПОТРЕБА:
В1 – 1,5 мг; В2 – 1,3 мг; В5 – 4-7 мг; В6 – 1,6 мг; В12 – 2 мг.
3. ВІТАМІН С
Вам не вистачає його, якщо:
– швидко втомлюєтеся;
– навіть невеликі подряпини заживають дуже довго;
– Ви гладшає, хоча раціон не змінювався;
– ви палите;
– на шкірі часто залишаються синці.
ХТО ВИНЕН: Шкідливі звички і нестача сну. Тим, хто курить, вітаміну С потрібно набагато більше, так як нікотин дуже швидко виводить його з організму і стримує засвоєння. Не менш згубний для вітаміну С алкоголь.
ЩО РОБИТИ: На жаль, їсти більше цитрусових не завжди вихід, може бути алергічна реакція. Зате допоможуть ківі, брокколі, шпинат, сироп або настій шипшини.
ЧЕМПІОНИ З УТРИМАННЯ вітаміну С: полуниця, чорна смородина, щавель.
Добова ПОТРЕБА: 60 мг.
4. ВІТАМІН D
Вам не вистачає його, якщо:
– ви стали дратівливі;
– у вас псуються зуби;
– Іноді болять суглоби.
ХТО ВИНЕН: Відсутність сонця, оскільки природним чином вітамін D виробляється тільки під його променями. Недолік цього вітаміну перешкоджає засвоєнню кальцію, що відбивається на стані зубів і кісток.
ЩО РОБИТИ: Частіше гуляти, їсти жовтки, печінку та морепродукти. Але краще приймати вітамін в таблетках, так легше контролювати добове споживання. Передозування небезпечне!
ЧЕМПІОН З УТРИМАННЯ вітаміну D: чорна ікра.
Добова ПОТРЕБА: 2,5 мкг.
5. Вітамін К
Вам його не вистачає, якщо:
– при порізах кров довго не зупиняється;
– з’явилися симптоми діабету.
ХТО ВИНЕН: Дефіцит вітаміну К може розвинутися через неправильну роботу шлунково-кишкового тракту і хвороб, що перешкоджають утворенню та виведенню жовчі. Також винні газовані напої, алкоголь і деякі антибіотики, снодійні і заспокійливі.
ЩО РОБИТИ: Відмовитися від газованої води, доповнити раціон шпинатом, крес-салатом і брюссельською капустою. Також варто врахувати, що в оливковій олії, деяких фруктах (банани, авокадо, ківі), у висівках і злаках цей вітамін теж є.
ЧЕМПІОНИ З УТРИМАННЯ вітаміну К: білокачанна і кольорова капуста, листовий салат.
Добова ПОТРЕБА: 60-140 мкг.
6. Вітамін U
Вам його не вистачає, якщо:
– з’явилася алергічна реакція на звичні продукти;
– часто виникає біль в шлунку;
– після їжі мучить печія.
ХТО ВИНЕН: Недолік рослинної їжі – адже наш організм не здатний синтезувати цей вітамін, ми можемо отримувати його тільки ззовні. По суті це не вітамін, а вітаміноподібна речовина; він допомагає запобігти виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, має болезаспокійливу і загоює дією. А ще стимулює вироблення антигістамінних препаратів зменшує прояви полінозу, бронхіальної астми, харчової алергії.
ЩО РОБИТИ: Їжте солодкий перець, цибуля, банани. Не забувайте про свіжі томати, петрушку, селеру, ріпку і білокачанну капусту.
ЧЕМПІОНИ З УТРИМАННЯ вітаміну U: спаржа, буряк і селера.
Добова ПОТРЕБА: 100-300 мг.