Насправді визначити жорсткість води можна і без будь-яких приладів, смужок і т.п. Для цього будьте трохи наблюдательнее.
Визначення жорсткості води
- Зверніть увагу з якою інтенсивністю утворюється накип в чайнику. При кип’ятінні ця накип якраз і утворюється від солей, які надають жорсткість воді.
- Якщо поспостерігати за процесом заварювання чаю, точніше на його тривалість, то також можна визначити жорсткість води. У м’якій воді якісний чорний чай заварюється за 3 – 4 хвилини, а в жорсткій воді в два рази довше.
- Зверніть увагу, як у воді піниться мило. Якщо мило піниться зовсім погано, тоді вода у Вас жорстка. Якщо ж піни дуже багато і важко змивається з рук, тоді вода у Вас м’яка. Такий же ефект буде, якщо помити руки в річковій воді.
Як пом’якшити воду
Найпростіший спосіб – це закип’ятити воду перед використанням.
Можна використовувати соду, тільки не харчову а кальциновану. Додайте одну – дві чайні ложки соди на відро води – і у Вас є м’яка вода для прання.