Рідко який виїзд на природу влітку обходиться без приготування шашлику. Пропонуємо кілька рецептів по Маринівка шашлику.
Маринад до баранини або свинини
Нарізаємо цибулю ріпчасту в наступному співвідношенні: на 1 кг м’яса 2 кг цибулі. Лук вибирайте найбільш соковитий. Потім ретельно перемішайте цибулю і м’ясо, посоліть і поперчіть за смаком. Потім додайте лавровий лист.
Якщо м’ясо жестковатое, то в маринад можете налити трохи кислого вина або гранатового соку – це допоможе м’яса краще замаринувати. Залиште маринад в прохолодному місці на 5 – 8 годин.
Холодний маринад часниковий
1 л. червоного вина, 1 л. води, 250 г оцту, 50 г солі, 1 морква, 1/4 головки селери, 2-3 головки часнику, можете і більше до смаку, 2 лаврові листки, 10-15 горошин чорного і стільки ж горошин запашного перцю.
Очищені і дрібно нарізані овочі залити вином, водою і оцтом, додати сіль і приправи для аромату (крім часнику), проварити на слабкому вогні 10-15 хв. зняти з вогню, додати дрібно нарізаний часник і добре охолодити.
Маринад по-домашньому
Наріжте цибулю великими шматками. Підготовлене м’ясо рясно поперчіть чорним перцем, а в його шматки з великим зусиллям вдавите цибулю – для цього використовуйте чоловіка)). Лук повинен випустити сік – він є основою маринаду. Якщо любите по гостріше, то змішайте перець з меленими насінням коріандру. Якщо м’ясо жорстке, то в маринад можете додати міцну чайну заварку – 20-25 м чаю заварити 0,5 л. крутого окропу і настояти 10-15 хв. Коли чай охолоне, залийте ним м’ясо, попередньо забравши осад. Маринується м’ясо 3-4 години, за цей час відбувається його ферментація.
Маринад лимонний до свинини
2 кг свинини, 3 великі цибулини, пів лимона.
Вичавіть лимон в стакан, потім налийте воду до половини склянки. В емальований посуд покладіть шар м’яса, посоліть, додайте перець і тертий мускатний горіх, за бажанням інші спеції. Далі покрийте м’ясо шаром цибулі, порізаного кільцями, і полийте ложкою розведеного лимонного соку. Знову покладіть шар м’яса. І так продовжуйте, поки не скінчиться м’ясо. Закрийте каструлю кришкою і поставте на ніч у холодильник.
Маринад по-Ташкентської
У Ташкенті маринують м’ясо в мінеральній воді з додаванням спецій. М’ясо в такому “маринаді” розм’якшується. Розведеним оцтом можна поливати м’ясо і вугілля при спалахування полум’я або перед тим, як подати на стіл.