Сир, мед, оливкова олія, шоколад і навіть риба! Близько 10% продуктів, які ми вживаємо в їжу, є підробкою. Що це означає і як взагалі дурять нашого брата – покупця?
Сир
Виробники сиру найчастіше видають дешевий сир за дорожчий. У фальшивому сирі замість молока використовують пальмову олію. У пармезан шахраї додають целюлозу.
Мед
Мед підробляють таким чином: або додають дешевші сорти, або використовують продукти, що не мають до меду ніякого відношення. Це може бути кукурудзяний сироп, цукор. У 2008 році німецька компанія ALW Food Group попалася на великому скандалі: стало відомо, що вона ввозила дешевий мед з Китаю і продавала його в США, а також в інших країнах під виглядом білого меду з Кореї. При аналізі виявилося, що мед містить антибіотик хлорамфенікол, заборонений в ряді країн, і пестициди, що робить мед дуже алергенним.
Простий метод дізнатися, підроблений мед або справжній, – нанести його на хліб і почекати кілька хвилин. Якщо хліб стане хрустким, значить мед справжній. А якщо розмокне, то це підробка. Головним недоліком цього способу є те, що мед доведеться все-таки купити.
Хамон
Іберійський хамон – це, по суті, копчена шинка з задніх ніг чернокопитной свині (якщо свиня з білими копитами, то це хамон черрано, він менш престижний). Тому копита свиням часто фарбують, видаючи окіст дешевше за дорожчий. Також ціна хамона сильно залежить від витримки окосту і дієти свиней. Ті, кого годували виключно жолудями, цінуються вище, ніж їх товаришки, в раціон яких входив ще й фураж (тобто, просто кажучи, звичайний корм).
Оливкова олія
Ще в 2007 році New Yorker повідомив, що 57% оливкової олії, імпортованого в США, є підробкою. Причому ще пощастило, якщо дороге масло розбавили дешевим оливковою олією. Шахраї зазвичай використовують соняшникову, соєву або арахісове масло. Деякі виробники вводять споживачів в оману щодо походження масла (частіше це відбувається з італійським маслом). Так, 75% оливкової олії в США містить барвники та ароматизатори для маскування запаху дешевого масла або хімічних елементів. У нас, як Ви здогадуєтеся, ситуація не краща.
Шоколад
Ацтеки використовували какао-боби в якості валюти, купуючи на них все, від їжі до продажних жінок. І вже тоді боби підробляли з фарбованого воску, золи, шкірки авокадо і піску. Сучасні шахраї додають в шоколад рослинне масло або просто використовують какао-боби низької якості.
Риба
Шафран
Це, до речі, єдина пряність, ціна на яку не знизилася з часів середньовіччя. Шафран – це висушені рильця квітки крокусу, час цвітіння якого всього десять днів в році. Тому збирати його вельми складно: щоб отримати кілограм шафрану, треба обробити 200 тисяч квіток. Через високу вартість шафран підробляють досить часто. Під виглядом шафрану шахраї часто намагаються продати американський сафлор, куркуму або чорнобривці (які, в принципі, є шанованою спецією кавказької кухні, але до шафрану ніякого відношення не мають). До речі, ці спеції додають і в хмелі-сунелі, при цьому називаючи їх «шафраном».
Натуральний шафран продають цілком. Якщо тобі пропонують мелений, швидше за все, справа тут нечисто. Там можуть бути бавовняні нитки, різаний пластик, різані сухі пелюстки інших рослин (маку, граната), навіть коріння цибулі-порею і т.д. Мелений шафран часто продають занадто вологим для збільшення ваги або розбавляють сіллю, крохмалем, різними хімічними барвниками – від меленої паприки і сандалового дерева до цегляної пилу.
Вино
Навіть професійні дегустатори не завжди легко помітять різницю між дорогим і дешевим вином. Винний колекціонер Руді Курнавіан провернув аферу з продажем підробленого вина на аукціоні в Лос-Анджелесі. Протягом 10 років він продавав підробки і збагатився на 50 мільйонів доларів, перш ніж його пов’язали і засудили до 10 років в’язниці. Винна індустрія робить спроби зменшити кількість контрафактної продукції – зокрема, за допомогою RFID (радіочастотної ідентифікації) і навіть тестування ДНК вина.