Про користь насіння чіа чи ягід годжі дуже люблять розповідати спеціалісти зі здорового харчування. А чи знаєте ви, що в Україні вирощуються не менше корисні овочі і фрукти, які своїми властивостями нічим не поступаються цим екзотичним «суперфудам»? Давайте уважніше придивимося до наших традиційних продуктів.
Білокачанна капуста
Цей овоч не лише доступний кожному українцеві, а й володіє унікальним набором корисних речовин. Готуючи щодня салат з капусти, ви збагачуєте свій організм вітамінами А,В С, Е, К ,РР, отримуєте необхідну кількість магнію, калію, натрію. Регулярне споживання капусти сприяє зміцненню імунітету, покращує обмін речовин, нормалізує роботу травної і нервової систем.
Журавлина
Завдяки морозильній камері можна цілий рік ласувати кислуватою, але надзвичайно корисною ягодою – журавлиною. Завдяки високому вмісту марганцю журавлина вважається одним із найсильніших антиоксидантів. Також ягоди збагачені міддю, тому їх особливо корисно вживати людям із захворюваннями серцево-судинної системи. Корисно вводити у раціон журавлину й тим, хто страждає через надмірну вагу і часті застуди.
Гречана крупа
Улюблена з дитинства гречана каша не лише дуже смачна, а й надзвичайно корисна. Вона багата на вітаміни групи В, клітковину, йод, кальцій, залізо, магній і марганець. Гречка – невід’ємна частина раціону для тих, хто бажає схуднути. Адже ця крупа містить повільні вуглеводи, які засвоюються досить довго, зумовлюючи тривале відчуття ситості.
Петрушка
Петрушка – справжній еліксир здоров’я. Вона містить хлорофіл, калій, залізо, вітаміни В1 і В2. За вмістом вітаміну А петрушка аж ніяк не поступається місцем моркві, а вітаміну С в ній у 4 рази більше, ніж у лимоні! Тому обов’язково додавайте петрушку у салати, овочеві смузі, прикрашайте нею готові страви. Червоний буряк Обов’язковий інгредієнт українського борщу найкраще вживати у свіжому вигляді. Натертий сирий буряк, скроплений невеликою кількістю олії, – дієвий помічник для покращення кровотворення, роботи шлунково-кишечного тракту, зміцнення імунітету.
Червоний буряк
Обов’язковий інгредієнт українського борщу найкраще вживати у свіжому вигляді. Натертий сирий буряк, скроплений невеликою кількістю олії, – дієвий помічник для покращення кровотворення, роботи шлунково-кишечного тракту, зміцнення імунітету.
Аґрус
Аґрус – багатюще джерело магнію, калію, натрію, фосфору. Ця ягода бере активну участь у синтезі гормонів, сприяє нормалізації метаболічних процесів у організмі. Завдяки постійному вживанню аґрусу можна вивести токсини з організму і, як наслідок, позбутися зайвих кілограмів.
Огірки
Мало кому відомо, що за зеленою оболонкою огірка ховається звичайнісінька вода… Так-так, 95 % складу огірків становить вода, а 5 % – вітаміни та мінерали. Тим не менше, вживання огірків допомагає ефективно виводити з організму зайву рідину. Овоч широко застосовують у дієтах, оскільки він сприяє зниженню апетиту й рівня цукру у крові. Також огірки пришвидшують обмін речовин і допомагають засвоювати білкову їжу.
Гарбуз
Гарбуз – король осіннього столу. Приємний на смак овоч володіє цілим арсеналом корисних властивостей. Він містить калій, бета-каротин, багато клітковини. Сприяє очищенню травної і серцево-судинної систем. Гарбуз корисно вживати при розладах сну, постійних стресах, він здатен навіть понизити температуру при застуді.
Ще корисні продукти до столу. Будьте здорові…